10 artikelen voor MarCom professionals

In deze blog som ik tien Nederlandse en Engelse artikelen op die interessant kunnen zijn voor marketingcommunicatie (MarCom) professionals en ondernemers. Inclusief een korte samenvatting.

Dit keer met de volgende artikelen:

Bots die advertenties bekijken

Advertentiefraude komt steeds vaker ter sprake. Bots bekijken en klikken in grote hoeveelheden op advertenties op websites. Dat levert ‘frauduleus verkeer’ op. Dit kost adverteerders volgens een artikel op Emerce naar schatting 6,3 miljard op jaarbasis.

Diverse adverteerders eisen dan ook meer transparantie en toegang tot advertentie statistieken van platformen als Youtube, Facebook en Twitter. Sommigen dreigen anders zelfs te stoppen met adverteren. Kellog’s stopte onlangs met adverteren op Youtube, omdat de ‘viewability’ van advertenties niet geverifieerd kan worden.

De statistieken die sociale netwerken en andere online platformen delen over een online advertentie, zijn vaak niet voldoende om te valideren hoe vaak deze gezien wordt en/ of hierop geklikt wordt door (geïnteresseerde) mensen in plaats van bots. 

Yahoo heeft daarom besloten om, als één van de eerste grote online platformen, meer statistieken te delen met advertentie-partners, om advertentiefraude te valideren

Advertentieblindheid verslaan

Inmiddels gebruik ik diverse advertentieblockers zodat advertenties niet meer getoond worden in mijn browser. Soms zet ik de blockers uit, om mij vervolgens te verbazen over de invloed die dit heeft op mijn gebruikerservaring.

Steeds meer mensen worden blind voor de ‘skyscraper’ en ‘rising star’ banners. Moz publiceerde onlangs een kleine gids met creatieve oplossingen voor het bedenken van opvallende advertenties die ‘advertentieblindheid verslaan‘. 

Gids met 150 handige bronnen voor Google Analytics van KissMetrics

Er kan veel met Google Analytics. Zoveel dat ik soms door de bomen het bos niet meer zie. KissMetrics heeft daarom een handig overzicht (tip: bookmark de pagina) gepubliceerd met meer dan 150 Google Analytic Integraties, tools, artikelen en blogs over Google Analytics. 

Online Reputatiemanagement Infographic

Tijdens mijn studie schreef ik ooit een essay over Online Reputatie Management (ORM). Met de komst van nieuwe communicatiemiddelen en -kanalen, is het werkveld van de reputatiemanager sindsdien enorm veranderd. In deze infographic van W3Police woorden P’s van reputatiemanagement kort toegelicht. 

Hier en daar heb ik overigens wel mijn twijfels over deze simplistische weergave. Want de ‘P’ van ‘Position’ staat bijvoorbeeld voor het  positioneren van een merk als expert… Maar doe je dat ook als je nog helemaal geen expert bent? Of als je jezelf liever op een geheel andere manier positioneert? 

Twitter lanceert ‘audience insights’

Sinds mei kan je meer inzicht krijgen in de doelgroep die je via Twitter bereikt. Hiervoor kan je het Audience Insights Dashboard gebruiken. Deze is te benaderen door naar analytics.twitter.com te surfen en op ‘Followers’ te klikken. Op Social Media Today verscheen een artikel over de voordelen van dit gratis dashboard. Ook deelt de auteur mooie voorbeelden van de toegevoegde waarde die het krijgen van meer inzicht in Twitter-statistieken heeft. 


15 Websites voor creatieve inspiratie

Net als het hebben van een ‘writers block’, komt het weleens voor dat ik niet voldoende inspiratie hebt voor het bedenken van creatieve communicatie-uitingen. In deze blog somt Dustn 15 websites, blogs en sociale netwerken op, die je stuk voor stuk voorzien van je dagelijkse portie creatieve inspiratie. En natuurlijk staat daar ook Pinterest tussen. 😉

Branding en Instagram

In Nederland gebruiken 1,8 miljoen mensen Instagram. De interactie met Insta’s schijnt eveneens zeer hoog te zijn ten opzichte van andere sociale netwerken.

Dit maakt het een interessante app voor merken om doelgroepen te bereiken met persoonlijke, informatieve, vermakelijke en mooie visuals. In de toekomst biedt Instagram ook diverse andete advertentiemogelijkheden, zoals shop buttons.

Opeenvolgend staan op de eerste drie plekken voor populairste merken op Instagram KLM, AFC Ajax en Schotch & Soda. Dit en meer blijkt uit onderzoek dat Jolante van Hemert uitvoerde met haar collega’s van het bedrijf Social Inc. Zij onderzochten het gebruik van Instagram door 200 merken in Nederland. De bevindingen publiceerde zij op Marketingfacts, inclusief een overzicht van de 25 toppers op Instagram. 

Ook voegt ze een aantal persoonlijke favorieten toe, waaronder NOSKort en het Rijksmuseum

Het Google+ profiel als blauwdruk

Google+ wordt vaak vergeten als sociaal netwerk. Dat terwijl er miljoenen gebruikers te vinden zijn en het gebruik hiervan een betere vindbaarheid op kan leveren. Marketingthink deelde daarom een ‘blauwdruk‘ voor het opmaken van het Google+ bedrijfsprofiel. 

 

#Hashtag strategie

Net als bij Twitter en Instagram, is het gebruik van hashtags op Google Plus net zo belangrijk om beter gevonden te worden. Convert with Content deelt op haar site drie tips om beter gevonden te worden op Google+. 

Social Media en interne communicatie

Als student heb ik een keer de taak gekregen om het gebruik van social media door medewerkers binnen een overheidsinstantie te stimuleren. Medewerkers kunnen namelijk een belangrijke ‘ambassadeur’ zijn op social media, door hier op een goed geïnformeerde, leuke en strategische manier gebruik van te maken. Omdat social media toen nog in de kinderschoenen stond en er nog veel onduidelijk was over het gebruik ervan, was het erg moeilijk om dit ‘ambassadeursschap’ te stimuleren. 

Op Social Media Examiner zijn onlangs mooie voorbeelden en tips gepubliceerd, om medewerkers te betrekken als ‘merkambassadeurs‘ bij social media activiteiten. De voordelen zijn niet alleen extern van kracht, maar kunnen ook kennis over de interne cultuur, medewerkers en merkwaarden ten goede komen. Daarnaast kan het gebruik van Facebook, Twitter en bijvoorbeeld Pinterest een goed beeld vormen van de organisatie en werkvloer voor een potentiële nieuwe werknemer.

Tot zover 10 artikelen die ik de afgelopen maand las. Wil je op de hoogte blijven van deze en andere blogs die ik publiceer? Abonneer je dan op mijn RSS-Feed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *