Tijd voor Social Advertising, zonder advertenties

Iedereen wil een hogere Click Through Rate (CTR). Mij is weleens verteld dat een succesvolle CTR  tussen de 0.08% en 0.18% ligt. Ervaring met grote advertentiecampagnes heb ik niet, maar is nul komma achttien procent niet peanuts?

Volgens mij kan dat percentage opgekrikt worden door middel van social advertising. Na te Googlen bleek ik alleen een totaal andere definitie aan dit begrip toe te kennen dan Wikipedia en verschillende blogs. Op Wikipedia vond ik de volgende twee definities voor social advertising:

1. Advertising using the social environment to reach its target audience

2. Advertising about social issues

Ook adverteren op social media behoort als ik de blogs zo lees, tot één van de definities. Mijns inziens mag social advertising verder gaan dan deze gebruikelijke definities. Iets in de richting van: “Het gebruiken van online advertenties gericht op het verrijken van de gebruikerservaring, dankzij relevantie door het aangaan van een relatie met de websitebezoeker als doel te stellen”

Irritadsie

Facebook advertenties die zeggen dat vrienden een bedrijf als Nike geliked hebben, zijn mijns inziens dus niet ‘social’. Ze storen namelijk vrijwel altijd mijn gebruikerservaring. Omdat het getoond wordt op een moment dat het absoluut niet relevant is ten opzichte van de content en het niet overeen komt met mijn interesses. Of omdat het niet aansluit op hetgeen ik online zoek. Ook YouTube video-advertenties passen niet binnen deze definiëring van social advertising. Deze advertenties zijn op geen enkele manier relevant met betrekking tot de content die ik na de advertentie te zien zal krijgen.

Hierdoor irriteer ik mij steeds vaker aan online advertenties. Het duurt niet lang meer of ik zal net als veel van mijn vrienden AdBlocker plug-ins installeren. Bye bye, zwaai zwaai non-relevante, flitsende, in de weg zittende pop-up banners, rectangles en non-relevant page take-overs! En ik ben niet de enige, want het aantal AdBlock-installaties neemt toe. Dat zal op den duur een grote impact hebben op de traditionele wijze van online adverteren.

 

I'm trying to read here Ziggo
I’m trying to read here Ziggo

 

We’re losing eyeballs

Zelden heb ik iemand zó gefrustreerd zien raken toen een bekende van mij achter mijn PC zonder AdBlocking plug-ins dook. “Dude, wat is dit voor kermis man. Zo kan ik echt niet surfen hoor!” Buiten het feit dat ik ervan overtuigd ben dat dit soort negatieve reacties afstralen op het merk van de adverteerder, geloof ik dat het de toekomstige generatie bezoekers ook af zal schrikken. Advertenties drijven bezoekers er blijkbaar toe om zelf oplossingen te vinden om advertenties te verbergen.

Niero Gonzalez, oprichter van video-gaming site Destructoid, licht in een artikel op Forbes toe dat van de drie miljoen maandelijkse bezoekers, bijna de helft AdBlockers gebruikt. Dit komt, aldus een bezoekersonderzoek dat Gonzalez uit liet voeren, met name doordat gebruikers beschouwen. Net als OkCupid, denkt hij er nu aan om bezoekers die AdBlockers gebruiken, te vragen om vijf dollar te betalen aan de site. Aangezien dit bij OkCupid een ‘geniale strategie’ bleek te zijn om bezoekers aan te spreken en in te laten zien wat voor effect AdBlockers op inkomsten hebben.

AdBlocks
Uit bovenstaand figuur is op te maken dat tech-savvier lezers, van gaming en technologie websites, eerder ad blockers gebruiken ten opzichte van andere sites, aldus een onderzoeksrapport van PageFair, in maart 2013

 

Minder advertentie-inkomsten

PageFair, een bedrijf die inzicht biedt in het effect dat AdBlocking software heeft op inkomsten, zag in 2013 een flinke toename van AdBlock software installaties. In een artikel op Forbes licht de CEO van PageFair Neil O’Connor toe wat voor effect dit heeft. Hij heeft een uitgever als klant waarvan 25 procent van alle bezoekers AdBlockers gebruiken, waardoor de uitgeger in een jaar $ 500.000,- aan inkomsten misliep.

De websitebezoeker van nu en de toekomst zal in toenemende mate AdBlocking plug-ins installeren. En innovatiever worden om irritante en privacy-‘schendende’ advertenties te vermijden. Dit kan een destructieve impact hebben op advertentie-inkomsten en het bereik van adverteerders. Er is dus veel werk aan de winkel voor online adverteerders. En ook voor de content aanbieders zijn er uitdagingen om nieuwe advertentiemogelijkheden te ontwikkelen, die gericht zijn op (sociale) relevantie. Anders zullen de online advertentie-opbrengsten ook in Nederland zonder twijfel dalen.

Get social, met relevantie

Het wordt daarom tijd om bezoekers met advertenties aan te spreken, in plaats van ze af te schrikken. Met state of the arts visuals en relevant met betrekking tot de context waarin de bezoekers zich bevindt. Zo wordt de surf-ervaring niet verstoort, maar verrijkt. Dat kan niet met Facebook of Twitter-advertenties die zeggen dat je een bedrijf moet volgen of liken, omdat je andere vrienden dat ook doen. En dat kan ook niet door schreeuwerige advertenties te tonen die zeggen dat je schoenen moet kopen, terwijl je net online schoenen gekocht hebt.

Het is tijd om te adverteren met contextuele waarde, die relevant is met betrekking tot het type (non-commerciële) content die de bezoeker op dat moment tot zich neemt. Zo wordt de user experience van de bezoeker relevanter en beter. Relevant kunnen adverteerders zijn door te weten op wat voor plek, binnen welke context en op welk moment er geadverteerd wordt.

Op deze manier voegen advertenties waarde toe aan de lezer en spelen ze (idealiter) in op actuele berichtgeving. Een uitdaging voor creatives, website eigenaren en adverteerders om dit voor elkaar te krijgen, maar zeker niet onmogelijk. Ik ben ervan overtuigd dat dit CTR’s ten goede zal komen. Dankzij deze sociale manier van adverteren zijn advertenties geen doorn in het oog van de bezoeker meer. En misschien zijn advertenties dan zelfs niet eens meer advertenties te noemen.