Geld verdienen met Virtual Reality Journalistiek

Virtual Reality technologie biedt journalisten de kans om een nieuwe dimensie toe te voegen aan het vak journalistiek. Meekijken door de ogen van een verslaggever, reconstructies ontwerpen waarbij de kijker zich letterlijk midden in een gereconstrueerd scenario bevindt, het zijn slechts enkele voorbeelden van de mogelijkheden die Virtual Reality en 360-graden film bieden aan journalisten.

virtual-reality-journalistiek

Lees ook: mijn blog met voorbeelden van Virtual Reality Journalistiek

Uitgevers hebben het alleen ontzettend zwaar op dit moment vanwege snel teruglopende abonnee- en advertentie-inkomsten. De hamvraag is dan ook: Kan Virtual Reality Journalistiek een nieuwe inkomstenbron creëren voor de uitgever en journalist?

Waarom Virtual Reality Journalistiek?

Er zijn naar mijn idee vijf argumenten waarom Virtual Reality interessant is voor journalisten en uitgevers:

  1. Het biedt de mogelijkheid om een onvergetelijke ervaring te bieden aan kijkers;
  2. Het bereik is groot en dit maakt Virtual Reality Journalistiek, in combinatie met het eerste argument, interessant voor adverteerders;
  3. Virtual Reality maakt het mogelijk om realistische en interactieve elementen toe te voegen, waardoor er langer aandacht is voor de journalistieke productie ten opzichte van een artikel of video;
  4. Journalistieke Virtual Reality producties zijn aantrekkelijk genoeg om herhaaldelijk te bekijken en om te dienen als voorbeeld voor anderen;
  5. Er ontstaan nieuwe manieren om abonnees te winnen.

Hieronder licht ik toe waarom bovenstaande argumenten interessante verdienmodellen op kunnen leveren voor uitgevers.

Kijken door de ogen van de verslaggever

Journalisten als Arnold Karskens dragen regelmatig een GoPro camera die continue opneemt. Zo kunnen kijkers ‘meekijken’ met de oorlogsverslaggever terwijl hij zich in oorlogsgebieden bevindt. Met een 360-graden actie-camera krijgen journalisten de kans om de camera bijvoorbeeld neer te zetten in een gebied of op een helm vastmaken. De video kan vervolgens geüpload worden naar YouTube of Facebook met de 360-graden functionaliteit. Op deze manier maken journalisten al verslagen, bijvoorbeeld over vluchtelingenkampen en de situatie in Parijs, vlak na de aanslagen in 2015.

Print Screen van het 'Vigils in Paris' verslag uit de NYT VR applicatie, met een blik op de bloemenzee bij Bataclan, vlak na de aanslagen.
Print Screen van het ‘Vigils in Paris’ verslag uit de NYT VR applicatie, met een blik op de bloemenzee bij Bataclan, vlak na de aanslagen.

Desktop-, Laptop-, Smartphone-, tablet- en Google Cardboard- gebruikers, krijgen zodoende een zeer realistisch beeld van wat er rondom de verslaggever gebeurt. Hierdoor wordt het voor journalisten weliswaar moeilijk om wat het publiek ziet te regisseren, maar het levert eveneens een objectief beeld op van een actuele gebeurtenis en omgeving tijdens een crisissituatie of sport-evenement bijvoorbeeld.

Deze toepassing kan een indrukwekkende ervaring bieden aan potentiële nieuwe kijkers, bestaande abonnees of volgers. Dit maakt Virtual Reality niet alleen voor journalisten, maar ook voor merken interessant. Want als je jezelf op de Fiji eilanden kan bevinden dankzij een VR App van KLM, bijvoorbeeld omdat je daar misschien je volgende vakantie wil vieren, leg je als gebruiker een sterke associatie tussen het merk KLM en de Fiji eilanden. Een goede Voice-Over van een verslaggever is bij dit soort toepassingen uiteraard onmisbaar.

Kortom, de gepresenteerde informatie komt op een veel ‘indringender’ manier over, dan wanneer je simpelweg naar een ‘geframed’ beeld zit te kijken. Het laat een indruk achter die je niet snel vergeet en dat is veel waard, ook voor adverteerders.

Virtual Reality Advertenties

Uitgevers zijn nog steeds grotendeels afhankelijk van adverteerders. Virtual Reality daagt dan ook niet alleen journalisten uit om na te denken over wat zij met deze technologie kunnen. Ook de merken die mee willen liften op deze moderne journalistieke producties, willen adverteren met hun producten of diensten binnen een virtuele wereld.

Er zijn al voorbeelden van adverteerders die, in samenwerking met uitgevers, complete Virtual Reality reclames produceren. Deze worden aangeboden in combinatie met journalistieke Virtual Reality content. Zo adverteert Lufthansa en Mini met VR-reclames in de New York Times VR applicatie. Dit zijn dus aparte Virtual Reality ervaringen, die losstaan van de journalistieke producties. Op deze manier kan de New York Times Virtual Reality Journalistiek toepassen, terwijl de adverteerders de kosten dekken.

Print Screen van 'Backwater', een Virtual Reality ervaring van Mini in de NYT VR applicatie. De Mini is in deze korte film een vluchtauto voor de hoofdpersonen
Print Screen van ‘Backwater’, een Virtual Reality ervaring van Mini in de NYT VR applicatie. De Mini is in deze korte film een vluchtauto voor de hoofdpersonen

Ik geloof dat dit een zeer interessant business model kan zijn voor uitgevers. In de huidige ‘experience economy’, willen mensen mooie ervaringen beleven die het waard zijn om te delen. Door hoge kwaliteit “Virtual reports” te leveren, wordt het naar mijn idee voor adverteerders én kijkers interessant om in deze nieuwe vorm van journalistiek te investeren.

Wellicht is dit ook interessant voor je om te lezen:

Online Virtual Reality Advertising

Waar ik in mindere mare voorstander van ben, maar wat wel tot de mogelijkheden behoort, is dat advertenties in de Virtuele wereld getoond worden op basis van cookie-gegevens. Zo kan je rondkijken in een voetbalstadion bijvoorbeeld, terwijl er op bepaalde plekken, zoals op de reclameboorden langs het veld en beeldschermen, advertenties getoond worden. Op deze manier zie je advertenties in de virtuele wereld, die net als bij online advertenties, afgestemd kunnen worden op jouw mogelijke interesses en cookie-gegevens. Wellicht ‘intrusive’, maar een stuk minder vervelend dan alle advertenties waar je niet omheen kan op websites als je geen AdBlocker gebruikt.

Herhaaldelijk gebruik en een langere aandachtsspanne

Een belangrijk gegeven is dat lezers tegenwoordig steeds minder tijd besteden aan het lezen van artikelen. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat artikelen vaak gedeeld worden, terwijl slechts een enkeling het artikel ook in zijn geheel leest. Hoe minder aandacht voor een artikel, hoe minder advertenties gezien worden door lezers. Virtual Reality Journalistiek lijkt hier verandering in te kunnen brengen.

VRGO Virtual Reality gaming stoel

Een goede Virtual Reality ervaring klik je namelijk niet zomaar weg en is, wanneer van hoge kwaliteit, interessant genoeg om meerdere keren te bekijken. Je kan tenslotte zomaar iets gemist hebben, wanneer je tijdens de ervaring op een bepaald moment de verkeerde kant op keek. Hierdoor wordt zogenaamd ‘repetitive usage’ gestimuleerd, waardoor journalistieke producties vaker bekeken worden door dezelfde gebruiker(s). Tevens is mij al opgevallen dat mensen die ik mijn Virtual Reality brillen laat uitproberen, de ervaring graag willen delen met anderen. Dit maakt het voor journalisten en uitgevers een waardevol medium, omdat het hogere bezoekersaantallen met een verhoogde aandachtsspanne kan verwachten, mits de Virtual Reality productie van hoge kwaliteit is natuurlijk.

Virtual Reality als stimulans voor potentiële abonnees

Ik sluit niet uit dat, wanneer deze 360° ervaringen maandelijks of wekelijks aangeboden worden door een uitgever, ik bereid ben om hier maandelijks of jaarlijks voor te betalen.

De New York Times heeft ervoor gekozen om al haar abonnees en kopers van een los exemplaar van één uitgave, gratis een Google Cardboard te geven met instructies om de Virtual Reality applicatie te downloaden. (Download de iOS/Android App). Alhoewel de applicatie ook zonder VR-bril werkt, koos New York Times ervoor om de goedkope Google Cardboard erbij te leveren. Dit omdat de ervaring vele malen realistischer is ten opzichte van de Smartphone 360-graden ervaring.

Dit lijkt dus een erg interessante manier te zijn om nieuwe abonnees aan te trekken. 360-graden camera’s worden ook steeds goedkoper (Zie bijvoorbeeld de 360Fly), waardoor tegen relatief lage investeringskosten het maken van Virtual Reality rapportages mogelijk is. Wanneer deze ervaringen regelmatig aangeboden worden, zou ik zeker geïnteresseerd zijn om mijzelf voor een krant of uitgever te abonneren.

Conclusie: Virtual Reality opent deuren voor vooruitstrevende uitgeverijen en journalisten. Dankzij Virtual Reality hebben zij de kans om nieuwe inkomstenbronnen te ontwikkelen, tegen relatief weinig extra investeringskosten, terwijl kijkers van aantrekkelijke onvergetelijke ervaringen kunnen genieten.

Wil je één van mijn Virtual Reality brillen uitproberen en praten over de mogelijkheden van Virtual Reality? Neem dan contact met mij op of bel 06-44405742.

 

Benieuwd geworden naar mijn avonturen als ondernemer? Like dan mijn Facebook pagina en blijf op de hoogte!

Of abonneer je op mijn RSS-Feed. (Copy-Paste de link in een RSS-reader om alle nieuwe blogs in je RSS-feed dashboard te zien)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *