Vlog: Homido versus Samsung Gear VR bril
In de winkel wierp ik mijn wenkbrauwen hoog op toen ik hoorde dat de Homido Virtual Reality bril € 130,- goedkoper is ten opzichte van de Samsung Gear VR. Genoeg reden dus om de twee eens naast elkaar te leggen en te testen in een vlog op mijn YouTube Kanaal!
De Gear VR kost 200 euro (exclusief de Galaxy S6. S6 Edge of Note 4) en de Homido VR” target=”_blank”>Homido VR bril kost ongeveer 69 euro.
Wat zit er in de doos bij de Samsung Gear VR?
- De Gear VR Headset
- Twee losse verstelbare hoofdbanden met stevige kunststof ondersteuning voor boven op en achter het hoofd
- Schoonmaakdoekje voor de lenzen
- Een extra schuimband, die vervangen kan worden, omdat deze na intensief gebruik ‘uitdunt’
- Draagtas van stof
- Instructieboekje
Wat zit er in de doos van de Homido Virtual Reality bril?
- Homido Headset
- Vaste, lastiger te verstellen elastische band voor zijkant en achterkant van het hoofd
- Losse band voor op bovenkant van het hoofd
- Twee paar losse rubberen opzetstukken voor brildragers (ver/dichtbij)
- Redelijk stevig kunststof “koffertje” met rits, zonder handvat
- Instructieboekje
- Lenzendoekje
Compatibility
De Homido heeft naast het voordelige prijskaartje nog één groot voordeel ten opzichte van de Gear VR: hij is compatibel met vele iOS en Android smartphones. Dat terwijl de Gear VR alleen geschikt is voor de Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge. Dit maakt het voor gebruikers van smartphones in ieder geval een stuk laagdrempeliger om Virtual Reality te ervaren, alhoewel dat met de Google Cardboard voor nog geen twintig euro kan. Eigenlijk zijn dat de enige voordelen die ik kan bedenken van de Homido ten opzichte van de Gear VR.
De Gear VR kan je alleen gebruiken als je de Oculus App Store download in de Android App store. Dit gebeurt automatisch wanneer je de Galaxy S6 (of S6 Edge) voor het eerst aansluit op de Gear VR. Vanuit die store heb je toegang tot alle VR apps in de Oculus Store. Deze Apps zijn allemaal te downloaden en te lanceren, zonder de smartphone te hoeven verwijderen. Met een cursor ‘wijs’ je naar een app en dankzij het touchpad, dat aan de zijkant van de Gear VR ingebouwd is, maak je een selectie. Op deze manier kan je ook interactie hebben met objecten in de Virtuele wereld.
In het instructieboekje van de Homido wordt je aangeraden om de ‘Homido Center’ app te downloaden. Dit is een App store van waaruit je alle apps voor de Homido en Google Cardboard kan downloaden. Google Cardboard apps werken namelijk ook op de Homido App. Nadeel is alleen dat je deze apps niet kan downloaden of starten terwijl je de Homido op hebt. Je moet de bril dus elke keer af zetten en elke keer de telefoon eruit halen om een App te downloaden, om vervolgens de telefoon weer vast te klemmen aan de voorkant, om vervolgens de bril weer op te doen. Dit is erg omslachtig. Ook was ik vanaf het begin huiverig om mijn telefoon vast te klemmen aan de voorkant, omdat ik bang was dat het mijn beeldscherm zou beschadigen. Dat terwijl je bij de Gear VR een handig klemsysteem hebt, waardoor je scherm geen risico loopt om krassen op te lopen.
Comfort
Wat direct opvalt is dat de Homido ten opzichte van de Gear VR een stuk smaller is. Hij overlapt nog maar net mijn ooghoeken, waardoor hij niet comfortabel zit. Ik kan zelfs tussen kieren door kijken, omdat de bril niet goed afsluit rondom mijn neus. Alsof je in de bioscoop zit en er een gat in het doek zit.
De Gear VR is een stuk breder en zit een stuk lekkerder. Ook sluit hij mij compleet af van de buitenwereld, waardoor alles om mij heen donker is. Dat maakt een Virtual Reality ervaring meteen al beter.
Of als je toch nog net ietsjes goedkoper wilt gaan om de instap te maken in Virtual Reality kan je voor de VR Shinecon 2 (http://vr-kopen.be/vr-shinecon-2/) gaan. Vind hem persoonlijk ietsjes beter dan de homido.