Virtual Reality Marketing kansen

(Dit artikel is eerder door mij gepubliceerd op Marketingmed.nl)

Een virtuele wereld ontwerpen voor (potentiële) klanten. Het klinkt voor de één als muziek in de oren en voor de ander als een kostbare ver-van-mijn-bed-show. Het gaat voor veel bedrijven simpelweg nog een stap te ver. Wat zijn de kansen van Virtual Reality eigenlijk? En hoe serieus moeten bedrijven Virtual Reality nemen? Ik deed hier een klein onderzoek naar.

Virtual “Reality”

Cartoon over Virtual Reality
Cartoon van Matt Hymes
De Virtual Reality bril en smartphone maken het mogelijk jezelf in een totaal andere wereld te begeven. Zo kan je een ruimteschip bezoeken, een ritje in een achtbaan maken of een concert van Paul McCartney beleven. Overal waar je kijkt begeef je jezelf in die andere wereld. Veel bedrijven zien dan ook terecht kansen om Virtual Reality toepassingen te ontwikkelen, zodat klanten en gebruikers zich in hun (eventueel fictieve) wereld kunnen bevinden. Zo probeerde ik eerder de Samsung Gear VR (link naar bol.com) uit, een Virtual Reality bril die in combinatie met de smartphones Galaxy S6 of S6 Edge werkt.

Er is alleen nog een groot probleem… Motion Sickness

Tot nu toe zijn mijn ervaringen met  Virtual Reality (VR) overwegend nog niet realistisch genoeg. De getoonde beelden, de onhandig grote bril, slecht geluid en/of benodigde hulpmiddelen zoals een controller van een spelcomputer, maken de gesimuleerde wereld niet overtuigend genoeg. Het gevoel ontbreekt dat je daadwerkelijk in een andere wereld bent, of je wordt er letterlijk misselijk van. Dit zijn momenteel dan ook de grootste uitdagingen voor ontwikkelaar.

Op korte termijn zal hier veel verandering in komen. Projecten zoals “advanced LCD Goggles” zouden misselijkheid tegen moeten gaan. En onlangs werd mij door een werknemer van een Virtual Reality bedrijf uit Nederland verteld, dat hij tijdens onderstaande Oculus Rift ervaring, terugschrok van de dinosaurus die te ‘dichtbij’ kwam.

Virtual Reality draait niet alleen om de Oculus Rift

“Immersive 3D content is the obvious next thing after video” -Mark Zuckerberg

De verhalen over de nieuwe Oculus Rift zijn lovend, voornamelijk door de betere grafische prestaties die geboden worden. Zo komt een realistische (“immersive”) ervaring steeds dichterbij,  evenals de kans om een unieke klantbeleving te bieden aan gebruikers. Facebook zal naar men vermoed ook Virtual Reality meetings mogelijk maken. Een soort Skype gesprekken, maar dan met een bril op, waardoor het net lijkt of je echt met jouw collega’s om de tafel zit. En het geluid? Dat wordt binaural, waardoor het geluid zich aanpast aan de bewegingen die de gebruiker met zijn hoofd maakt, voor een nóg realistischer ervaring.

Ook de VR-brillen van andere aanbieders bieden veel potentie, zoals de Google Cardboard, in feite een kartonnen zelfbouwpakket van Google, dat vele malen goedkoper is dan Oculus en diverse smartphones transformeert naar een Virtual Reality bril.

Google Cardboard
Google Cardboard wordt geleverd aan consumenten als een zelfbouwpakket, waardoor een smartphone eenvoudig als Virtual Reality bril kan dienen.
Er zijn ook grote verwachtingen van de HTC Vive, een bril ontwikkeld door de beroemde game ontwikkelaar Valve, die volledig gericht is op het mogelijk maken van fantastische VR-ervaringen voor gamers. Maar ook bedrijven als Sony (Morpheus), Microsoft (Hololens) en Samsung (Gear VR) zijn al volop aanwezig in de wonderlijke wereld van Virtual Reality.

 

 

 

De cijfers

Dit jaar wordt er naar schatting voor 37 miljoen dollar aan Head Mounted Displays (Lees: Virtual Reality brillen) verscheept. In 2020 wordt dit geschat op 2.8 miljard dollar. Onderzoeksbureau BI Intelligence schat dat het aantal Virtual Reality brillen dat verscheept wordt, jaarlijks met 99 procent zal toenemen. Deze groei zal in het begin voornamelijk gedreven worden door mobile gamers en gebruikers van game consoles zoals de Steam Machine, Playstation en xBox . Wereldwijd zijn er ruim 1.2 miljard gamers, die dus een aantrekkelijke markt vormen voor bedrijven die games en Virtual Reality toepassingen ontwikkelen. Uit het onderzoek blijkt ook dat live streaming content, shopping en het kijken van Virtual Reality films aanleiding zal zijn voor een wereldwijde groei van Virtual Reality toepassingen en -brillen.

Wereldwijde groei Virtual Reality

Wat kan je met Virtual Reality als bedrijf?

1. De “mobiele virtual reality merkbeleving”

Een goede of slechte ervaring met een VR-toepassing is nu nog uniek. Veel gebruikers zullen die ervaringen graag delen met anderen. Ben je als bedrijf de eerste die zo’n ervaring biedt? Dan kan je er vrij zeker van zijn dat dit voor aandacht in de media zorgt en, wanneer veel mensen hiermee in aanraking komen, mond-tot-mond reclame flink bevordert.

In de toekomst zal een slechte VR-ervaring echter, ervan uitgaande dat VR succesvol wordt, minder indruk maken. Net als apps met een slechte user interface ten opzichte van de apps die ik met veel plezier dagelijks gebruik, moet de gebruikerservaring met VR-toepassingen goed zijn. Anders is de kans aanwezig dat kritische “early-adaptors” negatief reageren op de VR-ervaring, met negatieve reviews of ratings als gevolg.

Hoe realistischer de virtuele wereld van een merk ervaren wordt, hoe groter de kans dat een consument of zakelijke klant zich een onvergetelijke ervaring herinnert met dat merk. Dit is misschien wel één van de belangrijkste zakelijke kansen die ontstaat dankzij Virtual Reality technologie. Dat de gebruiker zich lange tijd een digitale ‘attractie’  herinnert, gekoppeld aan bepaalde thema’s, producten en/of diensten van het desbetreffende bedrijf.

2. Virtual Reality Shopping

In eerste instantie vermoed ik dat Virtual Reality commerciële kansen biedt voor de gaming industrie. Naarmate VR games zich ontwikkelen, zal de stap naar het aanbieden van ‘in-VR-app aankopen’ snel gemaakt zijn. Om bepaalde voorwerpen te upgraden bijvoorbeeld, of om nieuwe “werelden” en ervaringen aan te schaffen.

“Weet je nog niet waar je heen wil reizen? Dan neem je vooraf gewoon een VR-tour door verschillende toeristische trekpleisters”

Op den duur zie ik dan ook nieuwe vormen van adverteren en shoppen ontstaan. Want waarom zou je de zondag-drukte van de Ikea opzoeken, als je gewoon kan rondlopen in de winkel terwijl je op de bank zit en producten tot in detail kan bekijken? AdAge noemt het aanbieden van deze vorm van “VR-shopping” dan ook de grootste en grensverleggende kans voor retailers. Een kans voor marketeers dus, om een geheel nieuwe shop-beleving te bieden aan gebruikers.

360 graden Virtual Reality
Met de App (iOS / Android) van Audi kan je alle details van de auto’s in 360° bekijken
Ook voor reisorganisaties en vluchtmaatschappijen zijn er grote kansen en al mooie voorbeelden.

Weet je nog niet waar je heen wil reizen? Dan neem je vooraf gewoon een VR-tour door verschillende toeristische trekpleisters, om je te helpen bij het maken van een keuze voor de eerstvolgende vakantie-bestemming. Reis met een bootje door de amazone, of in een nationaal park in Australië. Wie weet boekt een klant na deze ervaring direct een ticket en hotel, aan een virtuele balie van het toerismebureau natuurlijk. En was je te laat om het kaartje voor het concert van de vijfde symfonie van Beethoven te kopen? Dan bekijk je het orkest gewoon vanuit een 360-graden perspectief met een VR-bril.

3. Virtual Reality en training

Virtual Reality games zijn een effectief middel om personeel te trainen. Denk hierbij aan brandweermannen of militairen, die zich in bepaalde scenario’s als team moeten weten te redden. Deze groepservaringen zullen zich ontwikkelen tot multi-player Virtual Reality games en trainingsprogramma’s. Serieuze concurrenten van Paintball en Laser Gaming wellicht?

Virtual Reality training door Militairen

4. First-movers advantage

Er zijn steeds meer bedrijven die Virtual Reality toepassen. Voorgaande voorbeelden zijn slechts een greep uit talloze Virtual Reality applicaties die al beschikbaar zijn. De meeste applicaties zijn nog pilots en/of gemaakt voor het krijgen van aandacht van de pers. Zo ging het voorbeeld het nationaal park, ontwikkeld in samenwerking met vliegtuigmaatschappij Qantas, de hele wereld over, omdat het de eerste was binnen haar branche om zo’n innovatieve toepassing te realiseren. Dat is dan ook één van de grootste kansen die er ligt voor bedrijven; om een VR-toepassing als eerste binnen een specifieke branche te introduceren. Zo kan een bedrijf zich positioneren als creatief innovator, kennis maken met de technologische uitdagingen en veel aandacht verwachten van (wereldwijde?) media.

Een eenmalige toepassing is natuurlijk leuk, maar de vraag is hoe je Virtual Reality als een strategisch middel inzet voor marketing en communicatie. De kennis die je nu als onderneming opdoet tijdens het ontwikkelen van een VR-toepassing, biedt dan ook voldoende kansen om in de toekomst commerciële successen te boeken in de virtuele wereld.

Vind je dat jouw bedrijf moet starten met Virtual Reality Marketing? Is jouw bedrijf er al mee bezig of ben je van mening dat dit onzinnig is? Laat het mij dan weten in een reactie onder dit artikel. Dan besteed ik hier namelijk graag aandacht aan in mijn volgende blog!

Een gedachte over “Virtual Reality Marketing kansen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *